Nakon obilnih obroka i lenčarenja na godišnjem odmoru, vreme je da se pokrenemo, zar ne? Napetost u zraku zbog griže savesti raste, osećaj nadutosti i viška kilograma prisutan je u svakom pokretu, i dok kolegama vrlo detaljno opisujemo količine hrane i alkohola konzumirane u prošlim nedeljama, krajičkom oka kopamo po internetu ne bismo li pronašli način kako ćemo sagoreti sav višak u sledećih mesec dana. Tomislav Bišćan, diplomirani kineziolog i vlasnik teretane Training spot kaže kako je upravo to greška broj 1, kad je skidanje kilograma i vraćanje forme u pitanju.

Potpuno pogrešna percepcija treninga

Iako novogodišnje ili predletnje odluke same po sebi nisu loša stvar (ali i ništa bolja od one da tu odluku donesete bilo kog drugog datuma), premisa da u sebe možemo da natrpamo neograničene količine 'loše hrane', a zatim krenemo na trening, ne vodi do rezultata.

Trening nije kazna koju moramo da izdržimo zbog loše ishrane, trening je nagrada koju poklanjamo sami sebi, dugoročno ulažući u naše zdravlje. Ukoliko smo konzistentni, umereni i imamo plan, bolji fizički izgled može da usledi kao svojevrstan bonus.

Kažem može, jer sam po sebi, trening nije dovoljan za bitnije promene na našem telu. Ako zaboravljamo izbalansiranu, umerenu i nutritivno bogatu prehranu i adekvatan odmor, teško da ćemo uvideti bitnije rezultate.

''Zdrava ishrana je isključiva i neukusna''

Na samu pomisao o 'zdravoj ishrani' većini se smrkne. Sigurno vam na pamet padaju ptice kuvane na pari, brokoli i pirinčani krekeri sa chia semenkama, posni sir i tuna iz konzerve. I niste krivi VI. Kriva je fitness industrija koja takav način ishrane plasira kao jedini ispravan i zdrav. Nema ništa loše u navedenim namirnicama, ali ako pogledamo većinu planova ishrane koji kruže bespućima interneta dobijamo tačno to: dosadna, bezukusna, repetitivna noćna mora.

Opsesivno žvakanje orašastih plodova i citrusnih voćki nije rešenje za svakoga. Svako se može neko vreme naterati na konzumaciju određenih namirnica, ali dugoročno to je osuđeno na propast. Ako nisam u pravu, zašto onda pokušavate sedmi put? Što nas vodi do greške broj 3...

Ovo su najčešće greške zbog kojih ne mršavite iako redovno trenirate.
Unsplash/Svitlana 

Brzo rešenje

To ne postoji. Kao i uvek, umerenost je ključ. U četiri nedelje niste dobili 10 kg masnog tkiva, pa ga ne možete ni izgubiti u sledeća četiri. Morate pronaći nešto što odgovara Vama, a to je proces.

''Radilo je mojoj prijateljici''

Nemate pojma u kakvom je stanju njen organizam, na koju je hranu osjetljivija, koliko se kreće, kakav joj je metabolizam, nivo motivacije, ciljevi, želje, mogućnosti. Stoga to što je radilo njoj, nikako ne znači da će upaliti Vama. 'One size fits all' s ishranom kao ni s treningom nikada nije sigurna opklada. Edukujte se o zdravom načinu ishrane kod ljudi koji zapravo znaju o čemu pričaju - nutricionista.