Poslednjih godina, đumbir šotovi su postali popularni kao svojevrsni vitaminski napitak prepun različitih koristi za ljudski organizam. Ovi visokokoncentrovani sokovi od svežeg korena đumbira često se obogaćuju sastojcima kao što su limun, med, kurkuma ili crni biber, ne samo da bi poboljšali ukus već i da bi pojačali zdravstvene efekte.
Đumbir šotovi su prirodno i pristupačno rešenje za poboljšanje opšteg zdravlja. Jačaju imuni sistem zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Ipak, da li je navika pijenja đumbir šota ujutru (koja je postala sve popularnija poslednjih godina) zaista korisna?
Na prvom mestu, važno je birati kvalitetne proizvode i uzeti u obzir individualne razlike u koristima i rizicima povezanim sa njihovom konzumacijom. Konsultacija sa stručnjakom može pomoći da maksimalno iskoristite koristi i minimizirate potencijalne zdravstvene rizike.
Podrška imunološkom i antiinflamatornom sistemu
Đumbir sadrži gingerol, snažan antiinflamatorni i antioksidativni spoj. Ovo pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa u telu, podržava imuni sistem...
Regulacija nivoa šećera u krvi
Istraživanja pokazuju da su đumbir šotovi dobri za regulaciju šećera - pozitivno utiču na nivo glukoze u krvi.
Prednosti đumbir šota: Poboljšanje varenja
Đumbir je poznat po tome što stimuliše proizvodnju želučanih sokova, olakšavajući varenje. Posebno je efikasan u smanjenju mučnine, lošeg varenja i nadutosti.
Poboljšana energija i koncentracija
Đumbir šotovi pružaju brz energetski podsticaj zahvaljujući svojim stimulativnim svojstvima. Ovo može poboljšati koncentraciju i vitalnost tokom celog dana.
Kontraindikacije: Rizik od iritacije želuca
Prekomerna konzumacija đumbira može izazvati iritaciju želuca i gorušicu, posebno ako se uzima u velikim dozama. Takođe, može negativno delovati sa antikoagulantnim lekovima. Stoga je preporučljivo konzumirati ga umereno i, ako je potrebno, konsultovati se sa lekarom.
Kako se priprema đumbir šot?
Postoji nekoliko recepata za đumbir šot. Najčešći sadrži samo tri sastojka: đumbir, limun i med.
Sastojci:
- 150 grama svežeg đumbira
- 300ml vode
- 3 organska limuna
- med ili agava sirup (1 do 3 kašičice u zavisnosti od toga koliko želite da zasladite napitak)
Priprema:
Očistite đumbir pranjem i ljuštenjem. Isecite ga na komade i stavite u šerpu sa vodom i sokom isceđenih limuna. Zatim, sve blendajte i procedite kroz usku cediljku kako biste dobili koncentrat bez vlaknaste mase. Može se sipati u staklenu flašu i čuvati u frižideru (gde može stajati najviše dva dana), i konzumirati u običnim čašama za likere (preporučena doza). Delikatnija verzija koristi manju količinu korena đumbira i dodaje sok od jabuke:
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti