Zahvaljući njenim delima, kako pesničkim tako i proznim, svako od nas je dobio priliku da bolje upozna svoje „Unutrašnje more“. Suptilan, a silovit jezik kako ga kritičaru opisuju, prepoznat je i u zemlji tako i u inostranstvu. Iako u svom romanu, koji je nagrađen NIN-ovom nagradom, kaže da se književnost čuva sakrivanjem, a ne promocijom.

Elle Style dobitnica nagrade za književnost je Danica Vukićević, a ovim povodom, odgovorila nam je na pet kratkih pitanja.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom?

To što mogu da se radujem i smejem (i sebi), to što sam živa...

Koji trenutak u karijeri je za vas bio najbitniji?

Postoje spoljašnji i unutrašnji trenuci. Ono što delimo i ima svedoke, aktere i ono što je prosvetljenje u plišanoj tami sopstva. Ti pokreti prema gore, kada uradite (napišete) nešto što vas neopozivo uzdigne, promeni, i nema nazad. Spoljašnji, najbitniji, jeste Ninova nagrada.

Na putu do uspeha, šta vam je bilo najvažnije, ali i najteže da sačuvate?

Veru, veru u književnost i veru u sebe. Takoreći ništa nije radilo za mene, često ni ja sama. Ipak, predanost je čudesna sila.

MrdjaLoversStudioXELLE dobitnici-47.jpg
Mrdja Lovers Studio/� 2023 Mrdja Lovers Studio, all rights reserved. 

Savet ili misao koje ćete zauvek pamtiti?

Misli - vodilje pojavljuju se na putu, iskrsnu kada zatreba, većinu sam izmislila za sebe, povremeno ih delim ako zatreba, ali ima jedna poslovica koja je baš zgodna: Dobar konj ima stotinu mana, a loš samo jednu.

Šta za vas danas predstavlja Elle?

Asocijacija na Elle: stil, šik, kosmopolitski duh, i dve osobe, jedna je moja sestra, obožavala je modu i modne časopise, šila je i bavila se dizajnom i modom u sferi privatnog, ona bi se veoma radovala ovoj nagradi koju sam dobila, a druga, blistava Ana Fazekaš koja je pisala za hrvatski Elle.

A Elle Style nagrada koju ste dobili?

Samo društvo u kome sam, imena ovogodišnjih dobitnika govore sve. Dok smo pozirali za zajedničku fotografiju, pogledali smo se i prokomentarisali kako smo u dobrom društvu. A Elle Stylenagrada nas je spojila, okupila i osvetlila. Zbog nje se osećam glamurozno. I pomišljam kako je to čak prirodno i veoma prijatno.

Izvor: ELLE/Teodora Bogdanović