Prema izveštaju Nacionalnog instituta za zdravlje, ovaj mineral je uključen u 300 telesnih procesa, uključujući i bildovanje mišića, kontrolu šećera u krvi, funkciju nerava i mišića i regulaciju krvnog pritiska.

U francuskoj studiji, koja je trajala 18 godina, a obuhvatala 4.000 ljudi, otkriveno je da su ljudi sa najvišim nivoom magnezijuma u organizmu imali 40 procenata manji rizik od smrti u odnosu na one koji su imali niži nivo magnezijuma. 

Niži nivo magnezijuma se povezuje sa većim upalnim procesima u telu, a samim tim i sa srčanim oboljenjima i rakom.

(Abeceda zdravog života: Svi najbitniji wellbeing pojmovi od A do Z)

Institut za medicinu preporučuje dnevnu dozu od 400 do 420 mg magnezijuma, a kako biste bili sigurni da unosite idealnu dozu magnezijuma, u svoju ishranu uvrstite neke od ovih namirnica:

Blitva

Ovaj zeleniš je sjajan dodatak grilovanoj piletini ili šnicli. Prodinstajte listove blitve na maslinovom ulju sa belim lukom, a potom začinite. Polovina šoljice pripremljene blitve sadrži 75 mg magnezijuma.

Badem

Ovo je jedna od zdravih grckalica koje bi uvek trebalo da imate pri ruci. Jedna porcija pečenog badema od 28 grama sadrži 76 mg magnezijuma.

Indijski orah

Još jedna grickalica, koja će vas brzo zasititi, a predstavlja sjajan izvor magnezijuma. Porcija indijskog oraha od 28 grama sadrži 5 grama proteina i 77 mg magnezijuma.

Spanać

Još jedan zeleniš koji bi trebalo (ako već nije) da postane deo vaše ishrane zbog bogastva nutrijenata koje sadrži. Koristite ga u okviru salate ili sendviča. Pola šoljice kuvanog spanaća sadrži 79 mg magnezijuma.