Budući da je ukusno, te da poseduje brojne zdravstvene prednosti, u današnje vreme gotovo svi koriste maslinovo ulje – za kuvanje i kao preliv za salate. Koje vrste maslinovog ulja postoje, za šta ga je dobro upotrebljavati, te na koji način ono može da utiče na celokupno zdravlje organizma, pročitajte u nastavku.

Vrste i upotreba maslinovog ulja

Sve vrste maslinovog ulja se prave tako što se, nakon gnječenja i presovanja, iz masline odvaja ulje od vode. Međutim, u odnosu na specifičnosti načina proizvodnje, razlikuje se nekoliko vrsta maslinovog ulja, a to su:

  • ekstradevičansko maslinovo ulje,
  • devičansko maslinovo ulje,
  • rafinisano maslinovo ulje,
  • ulje od komine.

Ekstradevičanska ili devičanska maslinova ulja smatraju se najzdravijim vrstama. Preporučujem da ih koristite kao salatna ulja ili za kratku termičku obradu koja ne prekoračuje tačku dimljenja od 191 °C. Tačkom dimljenja zovemo temperaturu na kojoj ulje počinje da gubi svoja korisna svojstva. Ukoliko se ona pređe, dolazi do stvaranja štetnih materija, koje se potom unose kroz pripremljenu hranu.

Rafinisano maslinovo ulje i ulje od komine masline smatraju se manje kvalitetnim opcijama, ali su, samim tim što su rafinisana, pogodna za kuvanje/pečenje na višim temperaturama i cenovno su pristupačnija. Možete ih koristiti za dinstanje, pečenje, prženje, pohovanje i za marinadu.

Nutritivni profil maslinovog ulja

Nutritivni sastav maslinovog ulja čini velika količina omega 3 i 6 masnih kiselina. Međutim najveći udeo u maslinovom ulju ima mononezasićena mast, koja se zove oleinska kiselina, a koja čini 73% ukupnog sadržaja ulja. Studije sugerišu da oleinska kiselina smanjuje upale u organizmu.

Osim toga, sadrži i antioksidasne, koji takođe poseduju antiinflamatorna svojstva, te mogu umanjiti rizik za nastanak brojnih hroničnih bolesti. Ekstradevičansko maslinovo ulje naročito je bogato vitaminima E i K.

Zdravstvene prednosti maslinovog ulja

1. Poseduje antiinflamatorna svojstva

Kao što sam već napomenula, maslinovo ulje, naročito ekstradevičansko, sadrži brojne hranjive materije koje poseduju antiinflamatorna svojstva, pa samim tim čini odličan izbor u borbi sa različitim upalama u telu.

Najvažnije među njima je fenolno jedinjenje oleokantal, za koje su pojedina istraživanja utvrdila da ima slične efekte kao ibuprofen.

2. Poboljšava kardiovaskulalrno zdravlje

Samim tim što smanjuje rizik za nastanak raznih upala u organizmu, snižava LDL holesterol, te može pomoći u sprečavanju prekomernog zgrušavanja krvi, maslinovo ulje, a naročito ekstradevičansko, može poboljšati kardiovaskularno zdravlje.

Takođe, naučno je dokazano da maslinovo ulje može sniziti visok krvni pritisak. Osim toga, zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa, ova vrsta ulja može zaštititi crvena krvna zrnca od oštećenja – koje, sa druge strane, može uzrokovati niz srčanih bolesti, ali i srčani i moždani udar.

3. Smanjuje rizik za nastanak dijabetesa tipa 2

Brojne studije pokazale su da ishrana bogata maslinovim uljem sprečava razvoj dijabetesa, jer smanjuje nivoe glukoze, LDL holesterola i triglicerida u krvi. Zbog svog dejstva na holesterol, maslinovo ulje sprečava niz bolesti koje su veoma česte kod dijabetičara i može da umanji rizik za nastanak dijabetesa tipa 2.

4. Poseduje antibakterijska svojstva

Maslinovo ulje sadrži mnoge hranljive materije koje mogu da inhibiraju ili ubiju štetne bakterije, poput helikobakterije. Jedna studija pokazala je da se ekstradevičansko maslinovo ulje može uspešno bori sa osam sojeva ove bakterije, od kojih su tri otporna na antibiotike.

5. Maslinovo ulje za detoksikaciju organizma

Zahvaljujući svom bogatom sastavu antioksidanasa, pomaže u eliminaciji toksina iz tela, podstičući zdravlje jetre i drugih vitalnih organa. Redovna konzumacija može doprineti čišćenju tela od štetnih materija, poboljšavajući opšte zdravlje i energiju.

6. Usporava demenciju i poboljšava kognitivnu funkciju

Nekoliko studija je pokazalo da maslinovo ulje može igrati ključnu ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija. Fenolna jedinjenja prisutna u ekstradevičanskom maslinovom ulju mogu pomoći u sprečavanju oksidativnog stresa i upala koje dovode do neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest. Redovna konzumacija maslinovog ulja može poboljšati memoriju i druge kognitivne funkcije.

roberta-sorge-uOBApnN_K7w-unsplash.jpg
Unsplash/Roberta Sorge 

Gde se još koristi maslinovo ulje?

Sastojak u kuhinji

Predstavlja neizostavan sastojak u kuhinji, kako u tradicionalnim, tako i u modernim receptima. Koristi se za razna jela, kao baza za mnoge prelive, marinade, sosove i umake, kao i za kuvanje i pečenje. Važi za neizostavan sastojak mediteranske ishrane.

Ulje za masažu

Zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima, maslinovo ulje se koristi i kao ulje za masažu. Pomaže u opuštanju mišića i hidrataciji kože, čineći je mekom i elastičnom.

Maslinovo ulje za kosu

Maslinovo ulje je odličan prirodni tretman za kosu. Hrani kosu, poboljšava njen sjaj i elastičnost, te pomaže u smanjenju peruti i suvoće skalpa.

Maslinovo ulje u kupkama

Dodavanje nekoliko kapi maslinovog ulja u toplu kupku može pružiti dodatnu hidrataciju koži, ostavljajući je mekom i glatkom. Takođe, može pomoći u opuštanju tela i uma.

Piling za ruke

Maslinovo ulje predstavlja odličan sastojak za domaći piling za ruke. U kombinaciji sa šećerom ili solju, pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, ostavljajući ruke svilenkasto glatkima.

Kako da prepoznate kvalitetno maslinovo ulje i kako da ga čuvate?

Prepoznavanje kvalitetnog maslinovog ulja može biti izazov. Ono bi trebalo bi da ima bogat, voćni miris i ukus, sa blagom gorčinom i pikantnošću. Boja ulja može varirati, ali nije pokazatelj kvaliteta. Bitno je obratiti pažnju na etiketu i deklaraciju, te potražiti oznake poput „ekstradevičansko“ ili „hladno ceđeno.“

Maslinovo ulje čuvajte na tamnom i hladnom mestu, daleko od izvora toplote i svetlosti, kako bi se očuvala njegova nutritivna svojstva i svežina.