Ruška Jakić, modna ikona i legenda Beograda koja je obeležila čitavu epohu naše televizijske i modne scene, zvezda je nove kampanje brenda MATES. Poznata po svom ekscentričnom & jedinstvenom stilu, ali i stavu koji inspiriše, vedri i bodri, najpre žene, Ruška je savršen match ovoj prazničnoj kolekciji. Jer čije lice može bolje da reflektuje život kao disco podijum za ples, bez pravila i nametnutih šablona, a uvek s osmehom i ''Dobro jutro, lutko''životnom parolom? 

MATES capsule linija s komadima u limitiranom izdanju donosi šljokice, jarke boje i baggy krojeve koji evociraju osamdesete. Omiljeni Jugoslovenka duks u svojoj superstar eri upotpunjen je šortsevima za total party look, bilo da pravite žurku sa društvom ili samo sa sobom! Jer kako nam Ruška kaže: ''Pokrećem samu sebe!'', i nema bolje motivacije za 2024. godinu.

U nastavku pročitajte specijalni ELLE intervju s Ruškom Jakić, te čekirajte nove MATES komade za malo Ruškine čarolije i mnogo pažnje gde god se pojavite.

Šta bi Ruška poručila mlađoj sebi?

Ja ustvari gajim malu Rušku u sebi i dan danas, a poručila bih joj da ostane uvek ista, to je poruka podsvesti. Mala Ruška je uvek bila nestašna, drugačija i neobična, kao što je i sada.

7C8A6744.jpg
Foto: Jasna Prolić 

Znamo kako izgleda Vaša jutarnja rutina, a s kojim ritualima Ruška završava dan?

Moj večernji ritual počinje isto kao jutarnji, zahvalim se Bogu što sam imala divan dan i sebi što sam srećna žena, obučem svoju belu trenerku i uzmem neku lepu knjigu da čitam pred spavanje.

Zaštitno ste lice kampanje brenda MATES. Kako vidite modu danas i nekada, koje svetske brendove ste pratili s najvećom pažnjom, a za koga mislite da će kreirati budućnost?

Razlika mode danas i nekada se vidi u odgovoru na pitanje ko si, šta si, jer moda je poruka ko smo, šta smo i gde smo krenuli. Moda me nije opterećivala nego je pomogla da budem ono što jesam. Moda je bila nekada ono što je i naš grad bio, ono što su bili muškarci i žene - nežni i odmereni. Volela sam i pratila rad čuvenog Đanija Versaćea jer su ga proglašavali “kič” dizajnerom. Doživljavala sam ga kao nekoga ko se igra sa modom u nekom tmurnom vremenu ravnodušnosti, i to mi se mnogo dopadalo.

Modu u budućnosti kreiraće moji omiljeni dizajneri Marko i Saša, koji stoje iza brenda MATES.

Vaša tri glavna modna principa.

Kao i nekad i danas mi je zaista važno kako se oblačim kada nekome govorim “dobro jutro”, kako kada govorim “dobar dan” a kako kada izgovaram “dobro veče”.

Za šta ste sebi rekli najveće ’’bravo’’ u životu?

Kažem sebi “bravo” što mi lepota nikad nije bila ulaznica za bolji život nego sam radila na sebi i iza mene stoji samo Ruška Jakić.

7C8A6897.jpg
Foto: Jasna Prolić 

7C8A6887cb.jpg
Foto: Jasna Prolić 

7C8A6942.jpg
Foto: Jasna Prolić 

Kako ste se izborili sa nametnutim društvenim očekivanjima od žena i ostali dosledni sebi?

Mislim da mi grešimo kada kažemo da je čovek muškarac jer “čovek” je i žena. Neko kaže da je ona grešnica jer je dala Adamu jabuku, a ja bih rekla da je uzvišena jer je od nje sve i počelo. Ostala sam dosledna sebi tako što sam se kroz život nosila ponosno, govorila sam sebi da je život preda mnom, radovala sam se životu i radila na sebi kao što radim i dan danas.

Šta vas danas najviše pokreće?

Pokrećem samu sebe, pokreće me Ruška Jakić. Pola života sam želela da budem u pravu, a sada samo želim da budem srećna.