Retko ko je u stanju da odoli slasnom mesu, slatkim tortama ili vinu, pa tako sredinom januara dođe osvešćenje vođeno grižom savesti i pokušajima da svoje telo vratite u fazu pre praznične euforije.

Zato smo za vas u pravom trenutku izdvojili sedam saveta za detoks organizma uz pomoć kojih ćete za kratko vreme zaboraviti na slatka iskušenja pred kojima ste poklekli...

Uklonite sve što vam budi želju

Najprostiji način je da nakon praznika iz kuće izbacite sve ostatke hrane i pića ili još bolje pozovete svoje prijatelje na večeru. Sutradan neće postojati ništa što će moći da vas mami, a svakako je mnogo lakše kada nije pred vama.

Radite jutarnje vežbe

Svako jutro se potrudite da uradite lagane vežbe istezanja i disanja. Na taj način ćete omogućiti organizmu veću količinu kiseonika. Joga je takođe odlično sredstvo za pročišćenje organizma. Uz vežbice možete pustiti i neku chill muziku koja će dodatno pomoći opuštanju.

Ostanite kod kuće par dana

Kada započnete fazu detoksikacije organizma, najbolje je da što više vremena provodite kod kuće, tačnije u krevetu i spavate što je više moguće. Telo obavlja veoma težak posao izbacivanja toksina, tako da je pre svega bitno da ga poštedite bespotrebe potrošnje energije. Uz to, kada ste napolju povećava se broj iskušenja, dok će samo par dana u kući pomoći da se vratite u normalu.

detoks posle praznika
Foto: Unsplash/Camille Brodard 

Budite pripremljeni

Odlučite koji tip detoksa želite da radite, bilo da je izbacivanje toksina uz pomoć sirove hrane, voća, sokova, bitno je da napravite plan kog ćete se držati. Uz to, ključna stavka je velika količina vode koju ćete dnevno unositi.

Konzumirajte organske namirnice

Potrudite se da obezbedite što veću količinu organske hrane prilikom detoks faze. U slučaju da kupite voće, povrće prskano pesticidima i drugim hemikalijama, potrudite se dobro da ga operete pre pripreme obroka.

Koristite prirodnu kozmetiku

Potrudite se da primenjujete prirodne ili organske sapune, šampone, regeneratore i izbegavajte mleko za telo i losione koji su puni toksičnih hemikalija. Koristite maslinovo, kokosovo ili bademovo ulje ako vam je koža suva, ili preskočite hidrataciju i samo pustite da diše.

Idite na masažu

Masaža će vam pomoći da izbacite svu tenziju i napetost iz organizma, samim tim poboljšati detoksikacioni plan.