Zašto dan ne biste započeli nežnim, a delotvornim razgibavanjem? Pilates vežbe koje predlažemo probudiće vaše telo i duh, ubrzati vam metabolizam i pružiti dovoljno energije za dan pred vama. Za dobru formu i vitalnost ustanite samo malo ranije nego inače i odradite jutarnje istezanje.

1. Ravno telo

Prva je vežba disanja. Podstiče krvotok i na taj način zagreva telo i priprema ga za vežbe koje slede. Lezite na prostirku, podignite glavu, vrat i ramena od poda, ispružite ruke pokraj bokova. Noge podignite pod uglom od 90 stepeni Ako ste početnik, dovoljno je da samo savijete kolena i ostavite stopala na podu. U ovom položaju podižite ruke kao da udarate po površini vode. Udišite na nos, a izdišite na usta (tako dišite pri izvođenju svake vežbe). Izvedite ukupno 100 udaraca rukama.

2. Rolanje tela

Vežba jača centar tela i isteže mišiće leđa. Legnite na sredinu prostirke, ruke podignite od tela, s udahom se podignite u sedeći položaj i istegnite se pružajući ruke prema napred. Zatim se vratite u početni položaj. Prilikom ustajanja i vraćanja tela u ležeći položaj izuzetno je važno da mišići trbuha budu čvrsti.  

3. Kruženje jednom nogom

Vežba jača i isteže noge u korenu kuka. Ležeći na sredini prostirke, privucite jednu nogu ka telu (na taj način je pripremamo za izvođenje vežbe), ispružite je prema gore, a kružnim pokretima, ne mičući telo, "ispisujte" nogom krugove. S udahom započnite krug, a s izdahom ga završite. 

4. Istezanje kičme

Vežba isteže donji deo leđa i zadnju ložu. Pospešuje čišćenje pluća. Uči nas kako pravilno da sedimo. Za početak izdahnite i sednite. Ispružite noge. Ruke ispružite u visini ramena ispred sebe, paralelno s podom. Rukama se istežite prema napred, ali neka vam kičma i vrat ostanu ravni istežući se prema gore. S izdahom se vratite u početni položaj.

Idealne pilates vežbe za bol u donjem delu leđa
Unsplash 

5. Pila

Vežba isteže i jača stub kičme pri rotaciji. Jača bočne mišiće trbuha te poboljšava disanje. Sedite i ispružite noge, a ruke raširite u visini ramena. S udahom se zarotirajte u stranu, ne pomičući noge s poda. Jednu ruku podignite uvis, a pogledom pratite drugu ruku koju ste spustili pokraj spoljnje strane članka. Isto ponovite i na drugu stranu. Uradite 5 - 8 ponavljanja.