Ovaj režim ishrane je jednoličan, ali daje dobre rezultate pri smanjenju kilaže. To će omogućiti da "varate" organizam, koji će početi da koristi sopstvene masne rezerve...

Unošenje jedne vrste namirnica tokom celog dana predstavlja vrstu dijete koju je osmislila švedska nutricionistkinja Ana Johanson. 

Tokom šest dana predviđena je jednolična svakodnevna ishrana, bogata proteinima i ugljenim hidratima, koji se međusobno smenjuju. To će omogućiti da "varate" organizam, koji će početi da koristi sopstvene masne rezerve.

Redosled se mora strogo poštovati, inače dijeta neće delovati. Važno je da se tačno pridržavate rasporeda unošenja namirnica po šemi: proteini - ugljeni hidrati, jer u tome je pola uspeha dijete.

Tokom svih šest dana šećer treba potpuno izbegavati. Od pića se mogu koristiti obična voda, zeleni ili crni čaj.

Prvi dan: Riba

Prvog dana dozvoljen je unos polinezasićenih masnih kiselina i omega-3. To su zapravo korisne masnoće, koje zbog svog sastava ne mogu da budu pretvorene u potkožno masno tkivo. Osim toga, riba ima malo kalorija a dosta belančevina. Dopušteno je koristiti je kuvanu, pečenu ili barenu. Možete dodati so i blage začine, kao i ulje. Uz ribu možete staviti malo zelja, a možete spremiti i riblju čorbu.

Drugi dan: Povrće 

Drugog dana potrebno je hraniti se samo kuvanim povrćem, tako će se telo snabdeti ugljenim hidratima. Pošto je količina energije koju dobijate iz povrća nedovoljna, organizam će se hraniti masnoćama iz rezervi. Povrće možete propremati kako želite: kuvanjem, barenjem ili pečenjem. Dozvoljena je upotreba soli, ulja i blagih začina, a možete piti sok od svežeg povrća.

Treći dan: Piletina

Piletina će vam obezbediti neophodne proteine. Osećajujući nedostatak ugljenih hidrata, organizam će primati energiju iz masnih ćelija u organizmu, što će rezultirati mršavljenjem. Najbolje je jesti pileća prsa bez kožice i pileću supu.

Četvrti dan: Žitarice

Četvrtog dana ishrana se sastoji od žitarica, koje želudac sporo vari. Žitarice sadrže složene ugljene hidrate koji će napuniti zalihe glikogena, ali će i pored toga telo morati da crpi energiju iz potkožnog masnog tkiva. Na jelovniku može da se nađe bilo koja vrsta žitarica ili njihovih semenki, a dozvoljena je upotreba soli i kvasca, pa možete spremiti pšenični hleb.

Peti dan: Sir

Petog dana jede se sir, kako bi se popunile mineralne rezerve koje su iscrpljene prethodna četiri dana. Sir ima malo kalorija a dosta visokokvalitetnih proteina. Izaberite svež sir sa malo masnoća.

Šesti dan: Voće

Poslednjeg dana dijete jede se samo voće, od kojeg će telo dobiti veliku dozu energije. Mogu se piti i voćni sokovi, ali bez dodatog šećera.

Izvor: Novosti