Starenje nije nešto od čega možete pobeći, ali ukoliko se pitate da li postoje načini da ipak sačuvate mladolikost, i sprečite pojavu bora, rešenje zapravo postoji, pogotovo ako sa istim krenete na vreme.

Pravilna ishrana i redovan trening su veoma bitni za ceo organizam, ali i da se hranite najzdravije na svetu, određene suplemente i vitamine morate unositi jer ih telo ne proizvodi samo.


Kada je u pitanju zaustavljanje preveremenog starenja, ova "trojka" je ključna: selenijum, vitamin E i C. Poznato je da antioksidansi sprečavaju agense, odnosno slobodne radikale da oštete ćelije u koži lica i tela. Slobodni radikali su rezultat normalnih telesnih procesa, ali mogu nastati i izlaganjem raznim faktorima okoline kao što su pušenje ili ultraljubičasto (UV) zračenje sunca, te mogu dodatno ubrzati proces starenja.

Vitamini su ključi u prevenciji starenja kože.
unsplash/ Kate Hliznitsova 

Kada je reč o vitaminima, evo koje još treba uzimati u odnosu na tip kože

Suva koža

Kod suve kože najčešće nedostaje joda, vitamina C, vitamina A, E i B, kao i cinka. Pored upotrebe ovih vitamina, takođe bi bilo dobro osvrnuti se korišćenju blagih prirodnih ulja za kožu lica, kao što su ricinusovo, čičkovo i kokosovo ulje bogato vitaminom E.

Masna koža

Kožu koja je masnija ili podložnija aknama trebalo bi da hranite cinkom i vitaminom E i A. B2, poznatiji kao riboflavin takođe će pozitivno uticati na barijeru kože i sprečiti prerano starenje.

Masna koža mora se negovati vitaminima.
Profimedia 

Kombinovana koža

U ovom slučaju, akcenat bi trebalo da bude na vitaminima D, C, E a pogotovo na vitaminu K. Takođe, oni utiču i na tamne fleke po koži koje nastaju s godinama i čine je zategnutijom i elastičnijom.

Osetljiva koža

Kada je reč o osetljivoj koži, akcenat je na vitaminu C, a potom i na D i K, jer je to jedna od osnova za kožu koja daleko više reaguje na slobodne radikale.

Suplementi protiv starenja

Iako ne možete zaustaviti starenje, suplementi su nešto što taj proces može ublažiti. Zapravo, naučnici su uspeli da izdvoje supstance koje mogu usporiti određene procese i pomoći u prevenciji problema koji nastaju s godinama.

Kurkumin: poseduje moćna svojstva koja utiču na antioksidaciju i aktivira proteine koji pomažu u odlaganju ćelijskog starenja.

EGCG (Epigalokatehin galat): nalazi se u zelenom čaju, a pomaže i protiv oboljenja kože kao što je kancer. Obnavlja mitohondrijalne funkcije u ćelijama i smanjuje hiperpigmentaciju.

Kolagen: protein koji će pomoći samoj strukturi kože i uticati na pojavu bora i vratiti elastičnost.

CoQ10: u pitanju je antioksidant koji telo već samo proizvodi, a direktno utiče na oštećenje ćelija kože kako starite. Zato je preporuka da ovaj suplement obavezno uzimate već nakon 35. godine, naravno, u dogovoru sa izabranim lekarom.

vitamini koji pomažu kod održavanja mladolike kože
Pexels/Ready Made 

Krocin: nalazi se u šafranu, a ima mnogo benefita kako za organizam, tako i za kožu jer na neki način "obrće" proces i vraća joj elastičnost.

Sulforafan: ima ga u brokoliju, a jedan je od glavnih u borbi protiv zapaljenskih i inflamatorinih procesa.

Resveratrol: ima ga u grožđđu, borovnicama, kikirikiju ali i crvenom vinu, a zaslužan je za obnavljanje određenih enzima kože i samim tim, mladolikiji izgled, te je preporuka da se uzima kao suplement, ukoliko ne konzumirate često navedene namirnice.

Astragalus: u pitanju je tradicionalan kineski prirodni lek koji utiče na stresiranu iumornu kožu, pogotovo ako ste neko ko provodi mnogo vremena ispred kompjutera.