Tridesete godine uglavnom se smatraju poslednjim trenutkom da ozbiljno shvatite poslovicu "bolje sprečiti, nego lečiti". Kako se bližite srednjim godinama, raste rizik od razvoja brojnih bolesti, a ishrana u tome igra važnu ulogu.

Uostalom, telo se menja, pa mršavljenje i očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.

Nakon tridesete, mnoge stvari su drugačije nego dok ste bili u dvadesetim, te je sasvim logično da do promena dođe i kada je u pitanju meni. A u nastavku pogledajte na koje namirnice stručnjaci savetuju da zaboravite nakon tridesete:

Jogurti s ukusom

Jogurti sa ukusom ne bi trebal oda se nađu na vašoj listi nakon30. godine.
Unsplash/Ellieelien 

Odlučili ste da smanjite unos slatkog? Mnogi izvori šećera kriju se u manje očiglednim namirnicama, poput hleba, kečapa i jogurta s ukusom. Da, jogurt s ukusom može imati šećera koliko i činija sladoleda.

Zapečenije meso

Reš pečeno meso bi trebalo da zaboravite nakon 30. godine.
Unsplash/Victoria Shes 

Mnogi vole da im je meso reš pečeno, ali zagorenog se treba kloniti. Priprema mesa na roštilju, odnosno na otvorenom plamenu, može proizvesti štetne hemikalije HCA i PAH.

Gazirana pića

Gazirana pića nakon 30. nisu najbolji izbor, pogotovo ako želite da zatrudnite.
Unsplash/Fernando Andrade 

Ako razmišljate o osnivanju porodice, na gazirane sokove gledajte kao na neprijatelja. Gazirani sokovi su bogati bojama koje su primarni izvor dodatnog šećera. Šećer ne samo da negativno utiče na ovulaciju, već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermatozoida – što može otežati začeće.

Kokteli i pivo

Kokteli i pivo su veliko no-no nakon tridesete.
Unsplash/Angelo Pantazis 

Kako starimo, telo ne reaguje najbolje na alkohol. Takođe je sve teže dobro se odmoriti ako imate alkohol u svom organizmu. Iako ste možda u dvadesetim uspeli da obavite posao sa minimalno sna, to nije slučaj u 30-im. Noći bez sna vode do želje za jedenjem ugljenih hidrata i šećera naredni dan, što može pridoneti daljem povećanju telesne težine.

Osim toga, alkohol “isisava” vlažnost iz kože, što privremeno čini bore vidljivijima, a s vremenom koža gubi elastičnost i stvaraju se nove bore.

Peciva i beli hleb

Pecivo i beli hleb nisu dobri nakon 30. zbog glukoze.
Unsplash/Otto Norin 

Osim ako je pecivo od integralnih žitarica, preskočite ga. Telo rafinirane ugljene hidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu. Glukoza je hranjiva supstanca koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora.

S druge strane, integralne žitarice pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim, što doprinosi očuvanju telesne težine i mršavljenju.

Grickalice bez šećera

Bombone, žvakaće gume i grickalice bez šećera bi trebalo da izbegavate.
Unsplash/Larisa Birta 

Izbegavanje toksina poput veštačkih zaslađivača pomoći će jetri da radi delotvornije. Da biste ubrzali proces detoksikacije, izbacite hranu koja sadrži veštačke zaslađivače, kao što su žvake, bombone i grickalice bez šećera.

Voće i povrće s puno pesticida

Voće sa pesticidima treba izbegavati u širokom luku.
Unsplash/Nati Melnychuk 

Najpopularniji proizvodi koji imaju najveće količine pesticida su jabuke, jagode, grožđe, celer, breskve, spanać, paprika, krastavci i čeri paradajz.

Istraživači su otkrili da muškarci koji konzumiraju najviše pesticida kroz hranu imaju daleko manje pokretnih spermatozoida od muškaraca koji ih jedu najmanje.

Margarin

Nutricionisti savetuju da izbacite margarin iz upotrebe nakon 30. godine.
Unsplash/Vicky Ng 

Čest je sastojak kolača, a neki ga koriste kao namaz. Ipak, margarin je pun trans-masti, koje se povezuju sa srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja, jer kožu čine osetljivijom na UV zračenje. Istraživanja su takođe otkrila da konzumacija margarina može uzrokovati hroničnu upalu, koja takođe može ubrzati stvaranje bora.

Sosevi za čips

Stručnjaci savetuju da zaboravite na umake i soseve kad pređete 30. godinu.
Unsplash/Spencer Davis 

Ako naćose ne možete da jedete bez sosa, imamo loše vesti. Kupovni sosevi koji se serviraju uz čips sadrže veštačke boje, arome i aditive. Uz to, oznaka "s ukusom sira" znači da nisu napravljeni od pravog sira. Bolje je da sami naseckate sir pa ga istopite i poslužite.

Soja sos

Soja sos treba izbegavati nakon tridesete.
Unsplash/Caroline Attwood 

Soja sos u samo jednoj kašičici sadrži neverovatnih 879 miligrama natrijuma. To znači da dehidrira organizam i nikako nije dobar odabir za kožu.